Voimaa muutoksesta

Tämän hetken maailmanmenossa on helppo todeta, että kyllä ennen kaikki oli paremmin. Vai oliko? Tuskinpa sentään. Menneillä sukupolvilla on ollut erilainen elinympäristö kuten myös haasteet mahdollisuuksineen. Siinä missä fyysinen työ rasitti aiemmin, nyt henkinen kuormitus ja stressi vaikuttavat yhä enemmän hyvinvointiimme ja ovat jopa suurin syy erilaisten terveysongelmien taustalla. Teknologisen kehityksen siivittämänä elinympäristömme muuttuu yhä kiihtyvällä vauhdilla. Samaan aikaan todetaan, että ihmisen biologinen evoluutio on hidasta ja aivomme tarvitsevat paussia jatkuvasta uutistulvasta ja erilaisten laitteiden tuomista virikkeistä. Yhtäkaikki on selvää, että elämä muuttuu sekä kollektiivisesti kokonaisille sukupolville että meille jokaiselle yksilötasolla. Tästä huolimatta ihmisen automaattinen toimintamalli on vastustaa muutosta – ainakin aluksi ja erityisesti silloin, kun muutos vaikuttaa suoraan omaan elämään.

Muutokseen liittyy epävarmuutta ja usein myös kyseenalaistamista ja uusien ajatusten sekä taitojen omaksumista. Ulkoapäin pakotettu muutos voi olla karvasta nieltävää. Yhtälailla saatamme itse suorastaan janota muutosta omaan tasapaksuun elämäämme, mutta muutoksen tapahtuessa huomaammekin olevamme pienessä (taikka vähän suuremmassa) kaaoksen tilassa, josta etsimme kuumeisesti ulospääsyä. Kaipaammeko aina sitä, mitä meiltä puuttuu – elämän tasaisuutta taikka päinvastoin vauhtia ja säpinää? Tässä hetkessä eläminen, muutoksen keskellä, antaa ainutlaatuisen tilaisuuden itsensä uudistamiseen. Mitkä ajatukset ja toimintatavat auttavat eteenpäin muuttuneessa tilanteessa? Mitkä ajatukset ja toimintatavat puolestaan lisäävät negatiivisuutta, joko omassa mielessä tai perheessä/lähipiirissä?

Elämän muutoksissa emme voi valita ”kirsikoita kakusta” ja poimia vain niitä itselle mieluisia muutoksia. Voimme kuitenkin valita asenteen siihen, kuinka navigoimme muutoksissa eteenpäin. Oman asenteen tarkistamiseksi on hyvä kuunnella hetki omia sisältä kumpuavia tunteita, ajatuksia ja uskomuksia. Yksi helppo tapa oman itsen kuunteluun on esimerkiksi kysyä itseltä jokin kysymys illalla nukkumaan mennessä ja antaa alitajunnan työstää vastaus valmiiksi aamuun mennessä. Kysy esimerkiksi ”Mikä on se tärkein tunne, joka minun tulisi ymmärtää itsestäni tässä muutoksessa?” Aamulla palauta kysymys mieleesi ja vastaus pulpahtaa mieleesi. Muutoksen keskellä on myös hyvä muistaa, että loppujen lopuksi kaikella on tarkoituksensa ja usein vasta jälkikäteen taaksepäin katsoessa ymmärrämme, mitä jokin muutos on todella merkinnyt elämässämme. Haastavasta muutoksesta selviytyminen antaa parhaimmillaan lisää itseluottamusta ja voimaannuttaa luottamaan omaan aktiivisuuteen sekä siihen, että elämä kantaa joka tapauksessa eteenpäin haasteista huolimatta.

Muutostilanteen sattuessa kohdalle, muista siis
1) elämä tuo muutoksia meistä jokaiselle ja elämän onkin tarkoitus muuttua
2) oma asenne ratkaisee muutoksien kohtaamisessa
3) voimaannu muutoksesta – ole aktiivinen ja luota myös elämän virtaan

Albedocin kursseilla opit taitoja itsesi kuunteluun ja erilaisista muutoksista selviytymiseen.