Stressi mielessä ja kehossa

Stressi sitä ja stressi tätä… Stressistä puhutaan tänä päivänä paljon. Osa meistä tunnistaa ja tunnustaa stressin, osa taas kieltää oman stressintunteen olemassaolon. Oletko koskaan miettinyt, että on olemassa myös tiedostamatonta stressiä? Mieli ja keho käsittelevät jatkuvalla syötöllä niin paljon tietoa, että tietoinen mielemme ei pysty käsittelemään kaikkea. Niinpä meiltä jää huomaamatta 95% mielessämme vilistävistä ajatuksista ja tunteista. Mikäli stressi jää huomaamatta ja käsittelemättä, siitä ei välttämättä tule ongelmaa. Jos tiedostamaton stressi alkaa kuitenkin kasaantua ja jatkuu pidempään, tulemme lopulta tietoiseksi myös terveyshaasteista.

Tiedostamattomaan stressiin vaikutamme tiedostetun mielen kautta. Stressin huomioiminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa edellyttää itsensä kuuntelua ja tuntemista. Entä jos en tunnista stressiä? Yksi keino on kiinnittää huomiota omaan käyttäytymiseen. Stressaantuneena reaktioherkkyytemme madaltuu ja toimimme automaattipilotilla vanhojen tiedostamattomien toimintatapojen mukaisesti. Tällöin pienemmätkin ärsykkeet aiheuttavat reaktioita kehossa, mielessä ja tunteissamme. Jos siis huomaat toimivasi autopilotilla ja esim. suuttuvasi helposti kannattaa hetkeksi pysähtyä tutkimaan asiaa.

Tietoinen stressin huomioiminen vaatii halua ja sitoutumista oppia oman elämän tilanteista, joissa tuntee stressiä – positiivista tai negatiivista. Positiivinen stressi auttaa meitä virittäytymään tilanteeseen ja toimimaan aistit valppaana huippusuorituksen saamiseksi. Stressistä tulee ongelmia, kun se kasvaa niin suureksi, että ajattelu ja toimintakyky häiriintyvät, palautuminen on vaikeaa (tai jää kesken) ja elimistö kuormittuu. Stressiin liittyy aina tunteita ja monet tunteista ovat tiedostamattomia – avain stressin ymmärtämiseen onkin juuri omissa tunteissa.

Stressin vaikutukset kehoon ovat monitahoiset ja mm. yöuni saattaa häiriintyä. Erään tutkimuksen mukaan liian vähäinen yöuni vaikuttaa haitallisesti yli 700 geeniin, jotka säätelevät kehon toimintaa. Näin mielestä kumpuavan stressin linkitys kehoon voi saada aikaan pahemmanlaatuisen oravanpyörän. Kumpaako sitten hoidat ja käsittelet, stressin oireita vai syitä? Ihminen on erittäin sopeutuvainen ja pahimmillaan totumme ajan mittaan stressiin niin hyvin, että alamme pitää olotilaa normaalina samalla ihmetellen joidenkin fyysisten oireiden ilmaantumista “ilman syytä”.

Jokaisen oma elämä ja terveys liittyvät kiinteästi toisiinsa. Yhtälailla kuin elämä on pientä (tai suurta) vuoristorataa, myös terveydessä tapahtuu jatkuvaa stressin ja elpymisen vaihtelua – sekä mielen että kehon tasolla. Lisää mielen ja kehon yhteistoiminnasta voit lukea sivultamme Keho ja mieli. Jos olet kiinnostunut kehon ja mielen yhteydestä ja haluat ymmärtää tarkemmin stressin merkityksen oireiden ja sairauksien taustalla, tule mukaan META-Health peruskurssille.

Mistä terveys koostuu? Lue keho ja mieli sivulta.