Positiivisen palautteen merkitys

Palautteen antamisella ja saamisella on suuri merkitys. Palaute toimii sekä mittarina jo tehdyille tai tapahtuneille asioille että kehittämistyökaluna tulevaisuutta varten. Nykyisin tiedetään, että positiivisella palautteella saadaan aikaan parempia tuloksia kuin pelkällä kritiikillä – erään tutkimuksen mukaan positiivista palautetta tulisikin antaa 6 kertaa yhtä negatiivista palautetta kohden. Positiivinen palaute tukee itsetuntoa ja itseensä luottaessa uskaltaa antaa kaikkensa. Liiallinen kritiikki puolestaan saattaa voimistaa pelkoa epäonnistumisesta ja ”osaanko sittenkään”-asenne pahimmillaan estää tekemästä toivottuja asioita. Albedoc positiivinen palaute

Mitä tekemistä positiivisella palautteella ja kritiikillä on terveyden ja hyvinvoinnin kanssa? Jos olet joskus kuunnellut omia ajatuksiasi, olet saattanut huomata antavasi itsellesi palautetta. Usein itselle annettu palaute tulee kritiikin muodossa (“olisin voinut olla parempi”, “näin ei olisi saanut käydä”…) Jopa yli 95% ajatuksistamme ja tunteistamme ovat tiedostamattomia. Joukkoon mahtuu siis paljon palautetta, jota emme edes tiedosta. Itsekritiikin aiheuttama negatiivinen ajattelu vaikuttaa myös kehoon, sillä jo muutaman minuutin negatiivinen ajattelu mm. laskee vastustuskykyä useiksi tunneiksi.

Maaliskuun haaste: palauta mieleesi jokin tilanne, jossa et ollut tyytyväinen itseesi. Etsi kyseisestä tilanteesta hyvät puolet (esim. mitä opit) ja mieti, olisitko voinut olla itsellesi armollisempi. Tunnista myös tunne, johon mahdollinen itsekritiikki liittyy. Kun löydät tilanteesta positiivisia puolia, palauta ne mieleen uusina vahvuuksina.


“Myönteiset lausunnot ovat kuin reseptilääkkeitä niille osille sinussa, joiden haluat muuttuvan”
– Jerry Frankhauser